Те избраха заваряването, за да сбъднат мечтите си

1

Представяме Ви обикновените истории на трима млади хора, които избраха заваряването, за да сбъднат мечтите си за професионална реализация. Те доказват, че интересът към професията е нестихващ.

Джамал Амзов(27 г.), Ибрахим Амзов (25 г). и Магдалена Миланова (18 г) се обучават в ЦПО към ИМСТЦХА към БАН.

За братята Амзови заваряването първоначално е хоби и средство да си помогнат на работата в къщи. Двамата завършват местна гимназия в родопското село Годeшево, но в последствие всеки поема по свой път. Ибрахим работи в местна текстилна компания като механик, а Джамал избира да продължи висшето си образование в университет в Кувейт . Там той вижда, че професията заварчик е високо ценена и добре платена. Завръща се в България и предлага на брат си, да се запишат на курсове за обучение за заварчици, което ще им позволи по нататъшно професионално развитие и по – добър живот.

Ето какво споделят двамата братя за първите си впечатления от досега със заваръчната практика:

„ Когато заваръчната шлака изстине и с един удар на чукчето, тя падне наведнъж, а отдолу шевът е гладък се чувствам щастлив“, признава Ибрахим. За Джамал удовлетворението от работата идва, когато от заваръчната вана се образува добре офрмена „капка“, от която в последствие се получава гладък заваръчен шев. Допълват, че и двамата осъзнават, че работата е изключително отговорна и трябва да се върши от съзнателни хора.

Историята на Магдалена е по – различна. Тя завършва  НГПИ“Свети Лука“- София със специалност художествена обработка на метали. Там е първия й досег с металите, технологиите за обработка и свързване – коване, спояване, заваряване. В началото за нея заваряването е начин да реализира проектите си в училище. Подготовката на дипломанта й работа обаче, която е обемна инсталация – комбинация между метал и стъкло и трудностите, които среща я карат да се замисли за възможност да надгради познанията си в сферата на заваряването.

Първото нещо, което прави след завършването си е да планира курс в Център за обучение на заварчици. Магдалена споделя, че сега след часовете практика и успешното завършване на курса започва да разбира по – добре отговорността на професията. Вече й правят впечатление неща като качеството на заваръчните шевове в заобикалящата ни градска среда, които за съжаление не винаги са задоволителни.

Магдалена е млад човек, който обича екстремните спортове. Национален състезател е по таекуондо и инструктор по сърф и сноуборд, но споделя, че чувството от допирът с метала и искрите е несравнимо.

Предстои й кандидатстване в чуждестранен университет. Избира обучението за заварчик, защото ще й помогне за реализация на художествени проекти, но не изключва възможността да се отдаде на професията.

„Младите хора не бива да се плашат от заваряването, просто трябва да хванат ръкохватката, да сложат маската и да пробват, чувството е неописуемо. Разбира се това трябва да стане под надзора, на някой който разбира“, казва Магдалена с усмивка.

Уважаеми колеги, надяваме се тези истории да са вдъхновили също и Вас. Желаем успех на младите хора в реализирането на техните амбиции за професионална реализация. Приветстваме техния ентусиазъм и позитивна енергия!

Екипът на БСЗ

2

3

4

5