Резултати от IV – ти конкурс Най – добър млад заварчик на България 2018г

1

На 10.03.18 бе проведен четвъртия пореден конкурс Най-добър млад заварчик 2018 и бяха определени победителите, които ще представят България на престижния международен конкурс: 2018 ARC Cuр International Welding Competition, което ще се проведе от 6 до 10.06 2018 година в гр. Джуджоу, Китай.

Конкурса даде възможност на заварчици от 18 до 35 години, представители на предприятия и на свободна практика да премерят умения и да обменят опит по професията, която практикуват. Целта на събитието е да мотивира младите хора да работят за повишаване на професионалната си квалификация, както и да покаже професията заварчик като перспективна и престижна.

По време на откриването съпредседателя на БСЗ д-р инж. Марин Белоев поздрави участниците в конкурса с добре дощли: С Вашата професия винаги ще бъдете търсени и уважавани специалисти както в страната така и в чужбина. Вие сте хирурзите в областта на техниката. Надявам се, че и тази година ще се представите достойно и успешно, както на националния така и на предстоящия международен конкурс“, каза д-р Белоев.

Успех на участниците пожелаха домакините от индустриален комплекс Струна – инж Боян Георгиев и инж Григорий Игнатов, както и г-н инж. Венетко Борисов – член на УС на БСЗ.

В надпреварата «Най-добър млад заварчик» заварчиците демонстрираха умения в различни методи – Ръчно електродъгово заваряване, процес 111, Електродъгово заваряване в защитна газова среда с топящ се метален електрод, процес 135 и Електродъгово заваряване в защитна газова среда с нетопящ се волфрамов електрод ВИГ, процес 141.

Заваръчните проби оценяваха:

д-р инж. Марина Манилова – IWE, IWI-C

инж. Даниела Попова – IWE, IWI-C

инж. Павел Попгеоргиев – IWE, VT.

 

Класирани на I – во място по съответните заваръчни методи за “Най-добър млад заварчик на България 2018”:

  1. Димитър Гергов – 111
  2. Лилиян Тодоров  – 135
  3. Валентин Милков – 141

Класирани на II – ро място по съответните  заваръчни методи за „Най-добър млад заварчик на България 2018“:

  1. Ненко Иванов – 111
  2. Лъчезар Василев – 135
  3. Венцислав Славчев   – 141

 

Общ лист със заварчици, участници в националният конкурс:

1. Димитър Гергов Енергоремонт Козлодуй ЕООД
2. Цветан Вълков Енергоремонт Козлодуй ЕООД
3. Стилян Петков Енергоремонт Козлодуй ЕООД
4. Валентин Милков Енергоремонт Козлодуй ЕООД
5. Даниел Харизанов АК Електрик АД, Радомир
6. Венцислав Славчев АК Електрик АД, Радомир
7. Петьо Опров ДП РАО –  Козлодуй
8. Ненко Иванов Аурубис България  АД, Пирдоп
9 Лилиян Тодоров Инсталинженеринг СВ ООД, Пловдив
10. Лъчезар Василев Ваптех ЕООД, Плевен
11. Кристиян Киров Палфингер Продукцион техник България ЕООД
12. Цветелин Миков Метални конструкции – Плевен ЕАД
13. Калоян Добранов Главболгарстрой интернешънъл  ЕАД – София

 

Представители на БСЗ и БОКЗ връчиха грамоти на всички участници и отличителни грамоти на победителите,  също така раздадоха символични награди осигурени от спонсорите.

 

Спонсори на конкурса“Най-добър млад заваричк на България“: АЛФА – МАРИНЕ ООД, КЗУ Холдинг ГРУП ООД, КАММАРТОН БЪЛГАРИЯ ЕООД, СТРУНА АД, БГ- ЦЕНТЪР ЗА ЗАВАРЯВАНЕ И КВАЛИФИКАЦИИ ООД.

 

За участието на България в ARC Cuр International Welding Competition

От 2012 година България участва в престижното международно състезание ARC Cuр International Welding Competition, когато е разработена и методика за организация и оценка на  национални състезания по заваряване. В международната надпревара участват средно около 30  отбора от цял свят и над 300 индивидуални участници.

Още с първото си участие България е оценена високо като заварчика Петьо Опров е втори на индивидуалното класиране на метод 141. През 2014 година българският отбор става четвърти в отборните класации. През 2016 година отново българският отбор е четвърти, а заварчика Лилян Тодоров е втори в индивидуалното класиране по метод 135.

Инициатива:

Инициатори и организатори на конкурса са Българския съюз по заваряване (БСЗ) Българска организация на координатирите по заваряване (БОКЗ) и Клъстер заваряване и заваръчни технологии (КЗЗТ).