Инж. Теодор Осиковски: Професията заварчик ще става все по-привлекателна

osikovski_small

„Доскоро професията заварчик не бе особено привлекателна поради своята специфика-мръсно, опасно и прашно, което се класифицира с 3D (dirty,dangerous and dusty), което беше международно признато, но това отношение е в процес на промяна. Абревиатурата 3D постепенно се заменя с 3C (clean,cool and clever) чисто, хладно и умно, т.е работна среда без риск от лъчение, високи температури и компютъризирана. Промененото отношение прави професията привлекателна и предпочитана от младите хора”, каза Председателят на Български съюз по заваряване инж. Теодор Осиковски в предаването ”Хоризонт преди всички” на БНР. Той допълни, че тя е добре платена, трудна и отговорна.

Инж.Осиковски коментира българското представяне на Международното състезание по заваряване 2016 Beijing “ARC Cup”, което се проведе на 18-23 юни в Пекин като изключително добро. Лилян Тодор зае второ място в индивидуалното класиране по метод 135, а тимът е четвърти. В състезанието участват младежи на възраст от 18 до 35 години на всеки две години.Той припомни, че през 2012 година Петьо Опров се класира трети, а през 2014 година тимът ни отново бе четвърти, което показа високото ниво на заваряване в България.

Независимо от второто си място на световното състезание и изпълнение на отговорни заваръчни дейности Лилян Тодоров смята, че има още какво да научи от по-опитните си колеги. Той определя за професионално предизвикателство, да се състезава с повече от 600 заварчици от 30 страни, да обмени опит с тях. За заварчика е важна ръката и добрата техника на изпълнение, както и добрата професионална подготовка. Според него професията му дава възможност за професионално развитие.

Главният секретар на БСЗ и ръководител на българския отбор инж. Павел Попгеоргиев каза, че зад една квалификация стоят много хора. Според него заварчикът трябва да има знания по металургия, техниката и да е добър в екипната работа.

Надявам се, че български заварчици жени и ученици от професионалните гимназии да участват в Международното състезание по заваряване. Българките са много добри в професията, справят се отлично. Професията изисква и много спокойствие, каквото те притежават”, твърди инж. Попгеоргиев. Той даде за пример Германия и Сърбия, чиито представителки вече са заели предни позиции на състезанието в Пекин.

Целия репортаж можете да чуете тук.