Български заварчици спечелиха златен и сребърен медал на световно състезание по заваряване в Китай

IMG-16df07ca86d2873b04a010309c52dbf2-V

От 5 до 10 юни 2018 година в гр. Джу Джоу, провинция Хунан, Китай, се състоя VI-то Международно състезание по заваряване /Sixth International Welding Skills Competition/ за млади заварчици.

В едно от най-значимите за заваръчният свят събитие взеха участие около 30 отбора, включващи над 300 млади заварчика на възраст между 18 и 35 години, технически ръководители и треньори, както и жури, съдии и научни работници – всички общо около 500 души.

България взе участие в световния конкурс с трима свои състезатели, които бяха излъчени като победители в конкурса „Млад заварчик на България“ 2018 в следните категории:

 • Ненко Иванов на 22 г. от Аурубис България АД, гр. Пирдоп – метод 111/SMAW;
 • Петьо Опров на 33 г. от ДП РАО, гр. Козлодуй – метод 141/GTAW;
 • Лилиян Тодоров на 25 г. „Инстал Инженеринг СВ“ ООД, гр. Пловдив – метод 135/GMAW и категория „Завършен продукт“.

Лилиян Тодоров, който е сребърен медалист и от предишното издание на конкурса от 2016 г. участва в изключително сложната дисциплина „Завършен продукт“, в която се демонстрират умения по 4 процеса в различни съчетания на типове материали и позиции.

За представянето си в Пекин отборът ни бе ръководен и тази година от инж. Павел Попгеоргиев, координатор по заваряване и главен секретар на Българския съюз по заваряване.

Българските заварчици бяха оценени като едни от най-бързите и технични заварчици в света. В индивидуалните класирания журито награди:

 • Петьо Опров от ДП РАО по метод 141/GTAW получи златен медал.
 • Лилиян Тодоров от „Инстал Инженеринг СВ“ ООД по метод 135/GMAW получи сребърен медал.
 • Ненко Иванов от „Аурубис България АД, който е и най-младия участник в отбора също се класира в челни позиции по своя метод.

Благодарение на всички тези резултати българския отбор успя да заеме престижното 3-то място в конкуренция с над 30 отбора от цял свят, сред които имаше участници от Германия, Австрия, Швейцария, Чехия, Русия, Украйна, Бларус, ЮАР, Корея, Индонезия, Индия и Китай и др.

„Нашите момчета смаяха оценяващата комисия и международните съдии и експерти с бързина, техничност, прецизност и силна мотивация при изпълнение по поставените задачи“ – коментира треньорът на отбора инж. Павел Попгеоргиев.

 

В деня на завърщането си отбора бе посрещанат на летище София и поздравен от ръководството на БСЗ: „ Това е успех за цяла България!. Надяваме се Вашия успех да бъде вдъхновение за младите български професионалисти не само от заваръчния бранш. Ежедневно се учете и прилагайте придобитите си умения с увереност. Това няма да остане незабелязано!“ – заяви д-р инж. Белоев – председател на БСЗ с нотка на гордост от постигнатите успехи.

 

С тази своя изява българските заварчици се наредиха в челните класации и са припознати като едни от най-добрите заварчици в света.

Организатори на поредицата от прояви, които целят свързани с мотивация и издигане престижа на професията на заварчика са Български съюз по заваряване (БСЗ) и Българска организация на координаторите по заваряване.

Основните цели на конкурсите за млади заварчици, организирани от БСЗ през изминалите години са:

 • Сравняване на професионалното ниво на нашите изявени заварчици с тези на техни колеги от цял свят;
 • Обмяна на полезен опит, международни контакти и добри практики между млади специалисти в заваръчният бранш;
 • Разширяване на професионален кръгозор на заваръчните кадри;
 • Ефективно повишаване на личната професионална мотивация, както и нивото на заваръчна подготовка и практически умения;
 • Повишаване престижа на професията заварчик в България.

В началото на тази година по инициатива на Министерството на образованието и науката, както и с експертно съдействие от БСЗ се проведе и първото национално състезание „Най-добър млад заварчик“ за ученици от професионалните гимназии. В рамките на състезанието учениците трябваше да премерят сили в заваръчните си умения, но успоредно с това трябваше да изработят и художествен заваръчна композиция на тема „Съединението прави силата“. Изложбата на младите заварчици получи международна популярност на един от форумите за българското председателство на ЕС, проведен в резиденция Бояна.

Честито на младите ни професионалисти!